11 února, 2011

Reon Argondian

   Reon Argondian se narodil pod jménem Jan Zahradník 21. července 1948 v Praze na Vyšehradě. Od svého raného mládí má rád přírodu a chtěl studovat výtvarné umění. To mu ale nebylo umožněno a tak byl vyučen keramikem. V letech 1968 odcestoval do Itálie, kde později zůstal. Dostával zajímavé nabídky př. restaurování děl Hieronyma Bosche (holandský malíř, jeho práce znázorňují především hříchy a morální úpadek lidstva) a jako první  v České republice dostal cenu Slavatora Dalího v roce 1995.
   Díla Jana Zahradníka představují zemi Argondii (země je pojmenována podle lodě ARGO,která plula pro zlaté rouno, symbol něčeho vzácného a nedosažitelného). Namaloval přes 600 děl, představujících jeho zemi.

   Zvu Vás do Reonovy galerie (jeskyně) , která se nachází v Praze na Petříně , vstupné je na dospělou osobu 70 Kč, pro studenty a důchodce 50Kč, děti do 15 let mají vstup zdarma. Otevřeno je od 10 - 22 hod.

  Obrazy Reona Argondiana mě zaujala hned, co jsem měla možnost je spatřit. Jsem milovník (nejen) fantasy, pohádkových či kouzelných děl a znát českého malíře, který dovede člověka zanést do světa snů, je opravdu úžasné. Doufám, že jednoho krásného sluněčného dne se také vydám do tajemné jeskyně, do země Argondie...

Jan Zahradník se nachází i na Deviantartu: zde.
Chcete-li spatřit další některá jeho díla, můžete zde.













Zdroje, které mi vypomohly: chytrazena.cz, petrhejna.cz, wikipedia.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat